Mapa webu Napište nám Poslední změny

Alpské lyžování na olympiádě 2010



Alpské lyžování patří bezesporu mezi jeden z hlavních olympijských sportů. Alpské lyžování je olympijským sportem již od roku 1936. Na sjezdovkách v Kanadě se utká maximálně 320 lyžařů, kteří musí splnit kvalifikační podmínky pro účast na XXI. Zimní olympiádě ve Vancouveru.

Olympijské disciplíny alpské lyžování

alpském lyžování se soutěží v pěti olympijských disciplínách. Všechny závody jsou určeny pouze pro jednotlivce. V alpském lyžování aktuálně nejsou žádné týmové soutěže. Všechny soutěže jsou určeny jak pro muže, tak i pro ženy. Jediné rozdíly jsou v náročnosti závodních tratí.

Seznam olympijských disciplín:

  • Muži sjezd
  • Ženy sjezd
  • Muži super-G
  • Ženy super-G
  • Muži obří slalom
  • Ženy obří slalom
  • Muži slalom
  • Ženy slalom
  • Muži superkombinace
  • Ženy superkombinace

Kdy se konají závody v alpském lyžování na olympiádě?

Kompletní program soutěží v olympijských disciplínách alpského lyžování obsahuje 16 závodů. První závod alpského lyžování – sjezd mužů se jede hned druhý den olympiády a to 13. Února 2010. Poslední závod se pak jede předposlední den olympijského klání a bude se jednat o slalom mužů

Kde se budou konat závody alpského lyžování

Závody v olympijských disciplínách alpského lyžování se budou odehrávat na sjezdovkách v lyžařském středisku Whistelr Creekside. Jedná se o část největšího lyžařského střediska ve Whistler Blackcomb. Celé lyžařské středisko se rozkládá na ploše 33 km čtverečních.

Česká reprezentace na zimní olimpiádě v Kanadě

V alpském lyžování by českou republiku mělo reprezentovat 7 sportovců. Finální seznam olympioniků bude zveřejněn po lednovém zasedání českého olympijského výboru, který schválí finální podobu nominace pro olympiádu v Kanadském Vancouveru. Mezi lyžaři by neměla chybět velká česká naděje na získání olympijské medaile Šárka Záhrobská nebo Ondřej Bank

Jaké jsou podmínky pro start na olimpiádě v alpském lyžování?

Maximální počet účastníků v olympijských disciplínách alpského lyžování může být 320. Každý sportovec, který by se chtěl zúčastnit zimní olimpiády v kanadě musí splnit kvalifikační předpoklady.  Závodník se musí pohybovat v TOP 500 závodníků podle žebříčku FIS (International ski federation, mezinárodní lyžařská federace). Pro disciplíny sjezd, super-G nebo kombinace musí olympijský závodník mít 120 FIS bodů. Pokud nějaká země nemá závodníka, který by splňoval tato kriteria pak může olympijský výbor nominovat sportovce pouze do slalomu nebo obřího slalomu za podmínky že sportovec má získáno minimálně 140 FIS bodů. Každá země může nominovat maximálně 22 lyžařů pro disciplíny v alpském lyžování a současně nesmí být celkový počet olympijských lyžařů vyšší než 320.

Zdroj: http://alpskelyzovani.olympiada-2010.eu/